L'art de vivre à la française

TO04, kuvataiteen ja ranskan yhteisprojekti

Programme de voyage

Le programme.pdf

Photos

Notre voyage commence

Le 6 novembre

Carnet de voyage


🇫🇷  On s'est réveillé à 8 h et on a pris le petit-déjeuner ensemble. Ensuite nous avons visité le Musée Matisse et nous avons admiré les œuvres de Matisse. Nous avons eu une visite guidée.


Plus tard, nous avons visité un lycée niçois. On a participé à des cours d'arts plastiques avec les étudiants français (niveau terminale et niveau première).


Et vers 19 heures nous avons eu un dîner ensemble à la Voglia.Maanantaina 6. päivä marraskuuta oli matkamme ensimmäinen kokonainen päivä Nizzan maisemissa Ranskassa. Aamu alkoi hotellilla ranskalaistyylisellä aamiaisella. Lähdimme pian aamiaisen jälkeen bussilla Matisse -museolle. Museon ympäristö oli todella kaunis ja luonto viehätti meitä kaikkia. Otimme paljon kuvia museo ympäristöstä ja sen hienoista maisemista. Sää oli myös mitä parhain. Aurinko paistoi ja oli lämmin. Museolla meillä oli opas, jonka johdolla saimme tutustua ranskalaisen taiteilijan Henri Matissen taiteeseen. Teokset olivat upeita ja persoonallisia sekä herättivät paljon ajatuksia. Opimme museokierroksella erilaisista taiteen toteutustavoista, joilla Matissen teokset oli suunniteltu ja tehty. Lisäksi vierailimme museokaupassa ja ostimme sieltä kotiin tuliaisia sekä matkamuistoja. Oli upeaa päästä tutustumaan Matissen museoon matkallamme! 

 

Päivällä vierailimme ranskalaisessa Honoré d’Estienne d’Orves lukiossa. Lukiolla keskustelimme ensin rehtorin kanssa ja hän kertoi meille koulun käytännöistä. Oli hyvin mielenkiintoista kuulla ja oppia ranskalaisen koulun tavoista. Opiskelijoita lukiossa oli noin 1200, joka on meidän 40 opiskelijan lukioon verrattuna hyvin suuri määrä. Saimme olla mukana seuraamassa kuvataiteen oppituntia ja tutustua ranskalaisiin opiskelijoihin. Opiskelijoiden tekemät kuvataiteen työt olivat hätkähdyttävän upeita. Luokan ilmapiiri oli todella lämminhenkinen ja opiskelijat olivat aivan mahtavia tyyppejä. Lopuksi esittelimme ranskaksi joitakin suomalaisia taiteilijoita ja Suomen koulutusjärjestelmää. Me vaihdoimme myös ranskalaisten opiskelijoiden kanssa meidän sometilejä, jotta voimme pitää jatkossakin yhteyttä. Olemme kiitollisia, että saimme vierailla koululla ja tutustua ranskalaisen koulun tapoihin ja opiskelijoihin.

 

Illalla kävimme illallisella paikallisessa italialaistyylisessä ravintolassa nimeltä Voglia. Ravintola oli hyvin tunnelmallinen ja sijaitsi lähellä Nizzan rantaa ja rantabulevardia. Tarjoilu oli todella ystävällistä ja ruoka herkullista. 

 

Ensimmäinen päivä Nizzan Côte d’Azurilla oli mahtava!


Emmi, Altti, Atte, Vilma, Luukas, Saaga, Ilmari

Le 7 novembre

Carnet de voyage

🇫🇷  On s'est réveillé à 8 heures et on a eu le petit-déjeuner ensemble. Ensuite nous avons pris le train pour aller à St Paul de Vence où nous avons visité le cimetière de St Paul de Vence. Nous avons pris des photos et nous avons admiré les beaux paysages.

Nous avons déjeuné ensemble dans le Petit Café de la Place. C'était rustique et représente bien la cuisine française. 

Toisena reissupäivänä matka jatkui kohti St Paul de Venceä, joka sijaitsi parikymmentä kilometriä Nizzasta länteen. St Paul de Vence on tunnettu sen taiteen täyttämästä historiasta. Alun perin keskiajalla rakennettu kylä nousi uuteen loistoonsa 1920-luvulla, kun siitä tuli tunnettu taiteilijoiden kohtaamispaikka. Kenties kuuluisimpiin paikallisiin taiteilijoihin lukeutuva Marc Chagall on myös haudattu kylässä sijaitsevalle hautausmaalle. Vencessä kiertely sen taidenäyttelyineen ja putiikkeineen oli reissumme yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista. Myöskin Provencen alueen huimat maisemat pääsivät kirkkaimpaan loistoonsa kyseisellä matkaetapilla.


Emmi, Altti, Atte, Vilma, Luukas, Saaga, Ilmari

Le 8 novembre

Carnet de voyage

🇫🇷  Comme tous les matins on s'est réveillé à 8 heures. Ensuite nous avons visité le Musée Chagall et nous avons admiré les peintures de Marc Chagall. Il y avait une salle de parfum qui nous a fasciné énormément.

Après notre visite la plupart d'entre nous a pris le train pour Monaco. Là, nous avons admiré les paysages, les beaux bateaux et les belles voitures. Nous avons vu aussi la colline et le Palais Princier. 

Dans la soirée nous nous sommes promenés dans la vieille ville et dîné dans le même restaurant. Il faisait chaud et beau tout le temps.


Torstaina päivä lähti käyntiin, kuten minä tahansa muukin päivä. Aamulla herättiin aamupalalle, jolla oli tarjolla mm. suklaacroissantteja, voisarvia, patonkia ja hedelmäsalaattia. 

 

Pian aamupalan jälkeen lähdimme etsimään oikeaa bussipysäkkiä, josta pääsisimme Marc Chagall -kansallismuseolle. Museossa oli oikein mukavia maalauksia ja muita elämyksiä. Erityisesti mieleen jäi lasimaalaus museon lopussa. Kun museo oli kierretty, vietimme aikaa pihapiirin puutarhassa. Kahvilasta tilasimme juomia ja pientä purtavaa. 

 

Museokäynnin jälkeen vierailtiin nopeasti hotellilla, jonka jälkeen lähdimme jo kohti seuraavaa seikkailua. Halukkaat saivat lähteä reissulle Monacoon. Itse formuloiden ystävänä ja rikkaiden elämästä kiinnostuneena halusin tietenkin lähteä mukaan. Hotellilta kävelimme rautatieasemalle, josta astuttiin junaan kohti Monacoa. Junamatka kesti noin puoli tuntia. 

 

Monacossa jokainen sai lähteä omille teilleen kaverin kanssa. Lähdin itse Luukaksen kanssa kävelemään Monacon katurataa, mutta jo pian kadotimme radan kulun ja päädyimme hieman eksyksiin Monacon kaduille. Harhaillessamme näimme paljon luksuskauppoja ja -autoja. Onnistuimme saamaan vilkaisun myös kohti Monacon kasinoa. Lopuksi lähdimme kipuamaan ylös kukkulalle kohti ruhtinaan palatsia. Kiertelyn, kaartelun ja kipuamisen jälkeen päädyimme vihdoin kukkulan huipulle. Huipulta oli mahtavat näkymät ja sää oli mitä mainioin. Itse ostin magneetin eräästä kaupasta kukkulan huipulla. Löysimme loput seurueestamme ja lähdimme jo taas kipuamaan alas kohti rautatieasemaa. Rautatieasemalla koettiin jänniä hetkiä, kun olimme unohtaneet leimata liput ja junan saapumiseen oli enää vain minuutin tai parin verran. Yksi seurueestamme juoksi leimaamaan lippuja ja ehti takaisin juuri ennen junan saapumista. Vierailumme Monacossa oli surullisen lyhyt. Olisin itse ainakin nauttinut pidemmästäkin vierailusta.

 

Saavuimme takaisin Nizzaan ja agendana oli ostaa tuliaisia ja käydä jossain ruokailemassa. Kävimme ostoksilla ja veimme ostokset hotellille ennen kuin lähdimme etsimään ruokapaikkaa. Jokainen matkalainen sai valita ruokapaikkansa itse. Päädyin Luukaksen kanssa syömään ravintolaan, joka oli samalla alueella kuin lähes kaikki muut ravintolat, joissa olimme syöneet kuluneen viikon aikana. Söin pastaa. Loput seurueesta päätyivät samaan ravintolaan syömään hieman myöhemmin.

 

Loppuilta tuli vietettyä kävellen pitkin kaupunkia. Kävellessä totesin, että tuntuu kaikki tiet vievän hotellille. Koko viikon aikana tuntui, että aina kun käveli ympäriinsä päätyi takaisin hotellille. Hotellille palattuamme pakkasimme tavaramme valmiiksi aikaista lähtöä varten.


Emmi, Altti, Atte, Vilma, Luukas, Saaga, Ilmari

Le 9 novembre

Carnet de voyage


Aamulla aikaisen aamiaisen jälkeen lähdimme raitsikalla lentokentälle ja lentomme lähti kohti Suomea. Matkalla kaikki meni suunnitelmien mukaan ja etukäteen uhkina olleet levottomuudet,  hotellien epäpuhtaudet sekä hurjat sääilmiöt jäivät onneksi vain uhkakuviksi ja hyvä niin.

 

Sää helli meidän ryhmäämme, lämpötila oli n. 20 astetta koko matkan ajan ja aurinko paistoi. Saimme hyvää palvelua kaikkialla ja opimme paljon uusia asioita.

 

Palasimme kaikki onnellisina ja uusia kokemuksia rikkaampina takaisin kotiin!


Emmi, Altti, Atte, Vilma, Luukas, Saaga, Ilmari

Les œuvres

"Mademoiselle Saleya"

Emmi Saarensilta
Patsasta inspiroi Nizzan kaunis ja kuuluisa kukkatori Cours Saleya sekä kaupunkia koristavat ihmispatsaat ja -veistokset.La statue s'inspire du magnifique et célèbre marché aux fleurs du Cours Saleya de Nice et des statues et sculptures de personnes qui décorent la ville.

"Omakuva, Minäpä maalaan!"

Atte Unnaslahti
Työ on pääosin roskakorista löytyneistä materiaaleista tehty. Hahmossa on esimerkiksi harjateräksen pätkiä, jakoavain, haljennut mutteri sekä poran säikeitä. Maalauksessa sekä telineessä on puuta, paperia, villalankaa sekä akryylivärejä.  Maalaukseen sain inspiraatiota Marc Chagallin museosta. Siellä useissa tauluissa oli kauniita ja värikkäitä kukkia, joita halusin itsekin maalata. Hahmoon sain inspiraatiota opettajan St. Paul de Vencestä ostamasta vastaavasta hahmosta. Halusin tehdä omakuvan, johon voisin upottaa piirteitä omasta tyylistäni, esimerkiksi hiusten, kaulusten ja teräväkärkisten kenkien muodossa. Chagallin museossa oli myös “tuoksuhuone”, jossa maalausten tarkastelun yhteydessä pystyi haistelemaan erilaisia hajuvesiä, jolloin haju- ja näköaistit yhdistyivät. Suihkautin maalaukseen hieman kukan tuoksuista hajuvettä sekä hahmon hiuksiin tervasprayta.  Työtä oli mukava tehdä, koska siinä sai vapaasti hyödyntää erilaisia materiaaleja ja päättää, millaisen työn haluaa tehdä.

"Sans nom"

Saaga Mattila
Sain ajatuksen tehdä työn näkemästäni värikkäästä kukkatorista. Työ kuvastaa kukkapenkkiä, jossa tummalla pohjalla olevat helmet kuvastavat penkkiä ja vaalea päälliosa kukkia ja taivasta sen yllä.
Työ on tehty kovalle maalauspohjalle. Materiaalina on käytetty nappeja ja helmiä. Alunperin olin aikeissa tehdä työn mosaiikkipaloista mutta materiaalin puuttuessa löysin toisen ratkaisun.

"C'est très problématique"

Altti Nuuttila
Työni on inspiroitunut Nizzan rannan ja sen ympäristön tunnelmasta ja värimaailmasta. Luonto oli vahvasti läsnä Nizzan kaupungin sopukoissa ja halusinkin välittää sen tuomaa vivahdetta. Työn mielenmaisema on kaihoisa muisto Nizzan rannasta elämän tarjoillessa sen parhaita puolia.
Mon travail s'inspire de l'ambiance et des couleurs de la plage de Nice et de ses environs. La nature était fortement présente dans la ville de Nice et j'ai souhaité transmettre la nuance qu'elle apporte. Le paysage mental de l’œuvre est un souvenir mélancolique de la plage de Nice, lorsque la vie sert ses meilleurs aspects.

”Rhombicuboctahedron”

Luukas Carlson
Sain inspiraation työhön Leonardon ja Mariellan avustuksella, koska olen luonnontieteilijä.Työ on tehty pahvista, ja siihen on liimattu tulostettuja Marc Chagallin töitä.
Päätin neliöiden mitat (7,00 cm x 7,00 cm) itse, jonka avulla laskin myös kolmion korkeuden. 
Kolmio on tasasivuinen, joten sen kaikkien kulmien suuruudet ovat 60 astetta ja sivun pituus on 7,00 cm, koska kolmiot ja neliöt sivuavat toisiaan. Kolmion korkeus on n. 6 senttimetriä.

Nizzan yö

Ilmari Huusko
Työssä on käytetty materiaalina kierrätettyä puuta sekä paperia ja muovia.  Sain inspiraation istuessani muiden Ranskan ryhmäläisten kanssa Avenue Jean Medicinellä, katsellessani Välimerta. Varsinkin aaltojen liikehdintä inspiroi minua tekemään työssäkin esiintyvät pinkit aallot.  Työn tausta on hyvin yksinkertainen tummansininen iltamaisema, johon on lisätty kultainen aurinko kuvastamaan Nizzan nousevaa aamuaurinkoa. Pääsin katselemaan, sitä ikkunastammemme aamuisin. Tausta kuvastaa tarkemmin miltä merinäkymä näytti iltaisin. Keskellä aurinkoja ja hieman aaltojen peittelemänä esiintyy Marc Chagall:in Vitrail de la Création du monde , joka vuorostaan kuvaa Nizzan yhtä merkittävintä taiteilijaa.  Työn värimaailma on hyvin yksinkertainen. Tarkoituksenani oli kuvastaa Nizzan yötä vain muutamin värein. Kuitenkin kuvaten yömaisemaa mahdollisimman tarkasti. Aurinko on kuitenkin maalattu sekoittamalla värejä, jotta voidaan kiinnittää katsojan huomio työhön. Katsomissuunnasta riippuen auringon väri vaihtelee punertavasta kultaiseen. Työssä esiintyy myös syvyysefekti, jonka voi huomata katsellessaan työtä ylhäältä tai edestä. Syvyyttä lisäävät aallot, sekä aurinko. Tämä tuo muuten yksinkertaiseen työhön lisää yksityiskohtia, yksinkertaisuudestaan riippumatta.

"Voyage à Nice - L'art inspiré par la Côte d'Azur et Monaco

Vilma Kangasaho
Inspiraatio töihin tuli Nizzan ja Monacon upeista maisemista. Luonnon kauneus kaikkine puolineen oli mahtava! Sininen meri, laajojen värien kirjoon lukeutuvat kukat ja palmut viehättävät. Lisäksi upeat rakennukset ja taideteokset.
Nice avait de très belles fleurs et la nature était magnifique.Monaco était génial ! La nature, les bâtiments et la mer magnifique inspirent vraiment.